• (224) 676 5057
  • İletişim
  • Arama Yap
  • Site Haritası
  • Anasayfa
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BURSA / KARACABEY Şehit Serkan Şahin Ortaokulu Atatürk Köşesi
  1. Anasayfa
  2. Haberler
TIRNAKLARDAKİ BEYAZ LEKELERE DİKKAT!

TIRNAKLARDAKİ BEYAZ LEKELERE DİKKAT!

Değerli velilerimiz okulda bazı öğrencilerimizin tırnaklarında tespit ettiğimiz beyaz lekeler bazı vitamin ,mineral ve hormon eksikliğinden kaynaklanabildiğinden bu durum öğrencilerimizde okuduğunu anlamama,derslere odaklanamama ve dikkat eksikliğine sebep olabilmektedir.  Aşağıdaki metni dikkatle okuyup bu konuda gerekli önlemleri alabilirsiniz.

6 03.11.2022 59313

03-11-2022

 

 

 

 

 

 

 

 

TIRNAKLARDAKi BEYAZ LEKELER Lökoniki adı verilen beyaz lekelenmeler sadece tırnakta değil parmaklarda da görülebilir. Birçok kişinin karşılaştığı bu durumun en büyük nedeni tırnak yatağının zarar görmesidir. Tırnağı bir yere çarpmak, sert bir zemine vurmak tırnakta beyaz çizgilere neden olabilir.

 

Basit nedenlerden kaynaklı olarak ortaya çıkan tırnak beyazlaması bazen vücudun alarm vermesi sonucu oluşan bir durum olabilir. Bu alarmlar;

 

- Tırnak mantarı

 

- Kansızlık

 

- Kalsiyum eksikliği

 

- Vücuttaki keratin hormonu yetersizliği

 

- Kullanılan kozmetik ürünleri

 

Tırnakta beyaz lekeler neden oluşur?

Protein eksikliği 

 

Tırnakta beyaz leke yatay şeritler halinde ise protein eksikliğinin göstergesi olabilir. Bu şeritler tırnakta değil tırnak yatağında olduğu için tırnakla birlikte uzamazlar. Beyaz leke, tırnağınızı diğer elinizle sıktığınızda kayboluyorsa protein eksikliğidir. Uzun süre geçmeyen beyazlamalar mutlaka bir doktora gösterilmelidir. 

 

Mineral eksikliği

 

Mineral veya vitamin eksikliğinde tırnaklarda beyaz noktalar oluşturabilir. Tırnaklardaki beyaz noktaların çıkmasının en büyük etkeni çinko ve kalsiyum eksikliğidir.

 

Tırnak mantarı

 

Tırnak mantarı sarı beyaz lekeler ile başlar. Bu lekeler zamanla tırnağa yayılır ve tırnak kalınlaşır. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Böbrek yetmezliği 

 

Karaciğer hastalıkları, siroz ve hepatit tırnaklarda beyaz lekelere neden olur. Böbrek yetmezliğinde tırnaklar komple beyaz olabilir. Anemi kaynaklı tırnaklarda lekelenmeler oluşabilir. Tırnakta beyaz leke nokta halinde, çizgi halinde veya tırnağı tamamen kaplayacak kadar geniş bir alanda olabilir. 

 

Alerjik tepki

 

Genellikle kozmetik ürünler böylesi bir etkiye neden olur. Ojeler, besleyici yağlar, oje sökücüler ve tırnağa temas eden diğer kozmetik ürünler alerjiye ve tırnakta beyaz lekeye neden olabilir. 

 

Çinko yetersizliği

 

Vücudumuzda belli bir oranda çinko vardır. Eksikliği tırnakta beyaz leke ve izlere neden olabilir.

 

Kalsiyum yetersizliği

 

Gerçekliği bilimsel olarak kesinkes ispatlanmamış da olsa, kalsiyum yetersizliğinin tırnakta beyaz lekeye yol açtığına dair yaygın bir inanış var.

 

Tırnak yaralanmaları

 

Tırnak köküne alınan darbeler tırnakta beyaz lekelere neden olabilir. Lekeler darbeden bir süre sonra oluşacaktır. Çok sık yapılan manikür de böyle bir yaralanmaya neden olabilir. Tiroid bezi hastalığı bulunanlarda da tırnak lekeleri görülür.Tırnaktaki uzun süreli beyaz lekeler ciddiye alınmalıdır,geç kalınmaması gerekir. Dermatoloji uzmanına gidilerek muayene ve laboratuvar incelemeleri ile sebebin araştırılması, nedene yönelik tedavinin verilmesi gerekir.

                                          Tırnaktaki Beyaz Lekelere Ne İyi Gelir?

Beslenme düzeninize özen gösterin dengeli ve düzenli beslenin.Çinko bakımından zengin olarak bilinen besinler tüketin.Bu besinler yumurta, lahana, ciğer, kuruyemiş, peynir, nohut,fasulye, kuru meyveler, buğday tohumu, fıstık ve badem gibi.

A vitamini almayı ihmal etmeyin. Havuç, şeftali, bal kabağı gibi yiyecekler bu vitamin için uygun besinlerdir. 

Demir açısından zengin nitelikli olarak bilinen et, kuruyemiş, yulaf ve tavuk ciğeri gibi besinler tüketin.

Mandalina,greyfurt ve portakal gibi C vitamini açısından zengin nitelikli yiyecekler tüketin. düzenli olarak su tüketin.

Tırnaklarınıza oje, aseton gibi kimyasal maddeler ile bir işlem yaptıysanız daha yumuşak davranmaya özen gösterin.

aseton kullandıktan sonra yani ojeyi tırnaklardan çıkardıktan sonra en az bir gün ara vererek tırnaklarınızı dinlendirmeyi ihmal etmeyin.

Dikkat dağınıklığı bulunan veya bulunmayan çoğu kişide demir, çinko eksiklikleri zihinsel bozukluklara yol açabilir.Bununla birlikte araştırmalar dikkat dağınıklığı olanlarda daha düşük çinko, magnezyum, kalsiyum ve fosfor seviyelerini gösterir.Tiroit hormonu yetersizliği ile vitamin eksikliğinde (D ve B12 vitamini) unutkanlığın ortaya çıktığı belirlenmiştir. Vücuttaki B12 vitamin eksikliği son yıllarda bir sağlık sorunu haline gelmiştir. B12, sinir dokusunun sağlığı ve kırmızı kan hücresinin üretimi için gerekli bir vitamindir. Çocuklarda beyin gelişimini destekleyen besinler...

 

Yumurta

 

Yumurta gibi yüksek protein içeren besinler çocukların konsantrasyonunu artırır.

 

Yoğurt

 

Yağ, beyin sağlığı için çok önemli bir besin kaynağıdır. Özellikle tam yağlı yoğurt, beynin aktivitesini artırarak hücre zarı gelişimine destek olur. Yoğurda ekleyebileceğiniz birkaç parça bitter çikolata ile beyin kan akımını artırarak çocuğunuzun zihnini daha aktif tutmasını sağlayabilirsiniz.

 

Yeşillik

 

Folat ve vitamin dolu, ıspanak, lahana gibi yeşillikler çocuğunuzun ileri yaşlarda demans olma riskini düşüren sağlıklı bir diyetin parçalarıdır. Özellikle yumurtalı ıspanak ve lahana cipsi yeni beyin hücrelerinin büyümesine yardımcı olur.

 

Balık

 

Doğal yağlı balık, iyi bir D vitamini kaynağıdır. Çocuğunuzun bilişsel gerileme ve hafıza kaybına karşı beynini korumak için Somon, ton balığı, sardalye gibi Omega-3 içeren balıkları yedirin.

 

Doğal et

 

Yapay madde, boya, aroma, koruyucu ve tatlandırıcı içermeyen etleri tercih edin. Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş gıdalardan uzak durun.

 

Kuruyemiş ve tohumlar

 

Protein, esansiyel yağ asitleri, vitamin ve mineraller ile dolu, fındık ve tohumlar çocuğunuzun sinir sistemini mutlu eden besinlerdir.

 

Yulaf ezmesi

 

Protein ve lif bakımından zengin yulaf ezmesi, kalp ve beyin damarları sağlığını korur. Yapılan bir çalışma, şekerli yulaf ezmesi yiyen çocukların şekerli tahıllar yiyen çocuklara göre bellekle ilgili akademik görevleri daha iyi yaptığını ortaya koymuştur. Besinleri tatlandırmak için şeker yerine tarçından yararlanın. Baharat bileşikleri beyin hücrelerini koruma konusunda destek görev yaparlar.

 

Elma ve Erik

 

Çocuğunuz kendisini halsiz hissediyor ve özellikle tatlı yemek istiyorsa elma ve erikten yararlanın. Mevsiminde tüketilen elma ve erik antioksidan içeriğe sahiptir.

İLGİLİ İÇERİKLER

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayram

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı okulumuzda yapılan...

24-04-2025

Sağlıklı Beslenme Yolculuğum

İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz tarafından vürütülmekte olan...

22-04-2025

Sağlıklı Beslenme Yolculuğum (İlk DersimSağlıklı Beslenme Ders...

17-04-2025

Erdemli İnsan Olma Yolunda Akran Dostluğu Projesi Dünya Akran...

Okulumuz Psikolojik Danışmanı Merve Nur GÖKÇE'nin rehberliğinde...

05-03-2025

Karne Törenimiz

2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı I. dönemi okulumuzda düzenlenen...

17-01-2025
Devamı >>
Geri Bildirim

İletişim

Adres:
Gazi Mah. FSM Cad. No2

Telefon
2246765057


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın
MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.